Skrivkramp – 5 tips som gör susen

Du vet vad du vill skriva, men får inte ur dig ett enda vettigt ord. Känner du igen dig? Skrivkramp kan överraska den mest inbitna skribenten. Som tur är finns det botemedel. 

Skrivkramp

 

1. Skriva bort skrivkramp

Låt orden flöda fritt. Strunta i om dina meningar är sammanhängande eller ej. Bara skriv för glatta livet! Knepet är att stänga av din inre kritiker och låta meningarna födas av sig själva. Döm inte din text. Det är strängt förbjudet! Nu gäller det att få fingrarna att börja spela över tangenterna.

Det finns inget värre än en tom sida!

Bli inte förvånad om några riktigt bra idéer ploppar upp. Kanske dyker alster fram som du kan bygga vidare till något riktigt bra. Att skriva bort skrivkrampen är en dunderkur mot en gnagande självkritik. Så frigör dina bromsklossar och gasa på.

 

2. Låt inget distrahera dig

Sådär! Nu har du blivit kvitt den värsta skrivkrampen. Nu gäller det att behålla fokus. Sätt mobilen på ljudlös, stäng in dig i ett tyst rum. LÅT BLI FACEBOOK! Ge dig själv förutsättningar för att väcka din inre kreativitet till liv.

När skrivkrampen har dig i sitt grepp är det lätt att vilja fly.

Men vad gör du om du verkligen inte kan fokusera? Testa att ta en promenad, byt miljö och rensa tankarna. Om du pressar dig för mycket är det lätt att din skrivkramp förvärras.

 

3. Fastna inte källor

Research och källgranskning kan vara A och O för en innehållsrik text. Men, för mycket letande efter fakta kan lätt få tankarna på villovägar. Fokusera på att sätta ramverket för texten först. Då flyter skrivandet på lättare.

Sätt en markering i texten ex [källa behövs] och återkom till källan senare.

Gör skrivandet till en strukturerad process:

    • Steg 1 – Kom igång med skrivandet.
    • Steg 2 – Behövs källor, gör research och komplettera.
    • Steg 3 – Strukturera ditt material, lägg till, ta bort, ändra.
    • Steg 4 – Piffa upp med bilder.
    • Steg 5 – Granska helheten, finslipa vid behov.

 

4. Fånga kreativiteten

Det är svårt att leverera en pangidé på beställning. Inte sällan kommer de bästa insikterna när du tänker eller gör något helt annat. Se till att du har ett knep för att fånga upp spontana tankar.

Ha ett anteckningsblock vid sängen eller en lista redo i mobilen.
Skriv ner dina idéer och återkom senare.

Vissa personer jobbar bäst i totalt tystnad, andra trivs bäst med musik. Undersök vad som kittlar dina kreativa nerver. Varför inte göra ett eget soundtrack till dina skrivsessioner? Glöm inte att ta pauser i ditt skrivande. Ibland föds de bästa idéerna när du gör de mest spontana saker. Dags att ta hand om disken?

 

5. Var snäll mot dig själv

Det är lätt att låta självkritiken hagla när du skriver. Men det finns inget som förvärrar din skrivkramp så mycket som negativa tankar. Acceptera att du inte kan prestera 100 % varje dag. Ge dig själv beröm för saker som du gör bra. Är du missnöjd med något? Bra, då har något som du kan bli ännu bättre på.

Deadlines är skrivkrampens bästa vän. Börja skriva i god tid, skriv lite varje dag.
Det behöver inte bli perfekt första gången.

Är det någon situation som utlöser din skrivkramp. Försök att kartlägga saker som aktiverar dina bromsklossar. Då blir det lättare att optimera förutsättningarna för ditt skrivande.

Behöver du hjälp med text och innehåll?

Vi hjälper dig att gärna med allt rörande kommunikation.


Relaterande blogginlägg:

Lästips:

Anders Aldén Redaktör, Produktionsledare, Google Ads-certifierad 073 330 34 32 anders@jarnakommunikation.se