Filma med mobilen – Så kommer du igång med rörlig media

Med video kan du snabbt öka engagemanget i dina digitala kanaler. Och det måste inte kosta skjortan eller vara så värst svårt. Här bjuder vi på några tips på hur du enkelt och kostnadseffektivt kan börja filma med mobilen.

Duger mobilen?

Svaret är ja! En modern mobil duger finfint till producera enklare videor till dina sociala kanaler eller hemsida. Innan du börjar filma med mobilen är det dock bra att du ser över inställningarna för din kamera. Filma gärna i 1080p, välj 4K om du har möjlighet (och lagringskapacitet).

Järna Kommunikation, filma med mobilen, rörlig media

Skaffa en mick

Alla står ut med att se en video med låg bildkvalitet och bra ljud, men ingen orkar se en video med bra bildkvalitet och dåligt ljud. Se därför till att investera i en mikrofon. Köp gärna till en förlängningssladd då medföljande sladd brukar vara av det kortaste laget. Och försök gärna att dölja sladden under kläderna på personen du filmar.

Och gärna ett stativ

Det finns flertalet varianter av stativ som är utformade för mobiltelefoner. Kostar inte mycket att köpa och räddar din video från dina skakiga händer.

Järna Kommunikation, filma med mobilen, rörlig media

Olika vinklar

En tumregel att du ska försöka fånga tittarens intresse under de första sekunderna. Sedan måste du dessutom hålla kvar intresset, det är lättare sagt än gjort. Ett tips är att filma en scen i 2-3 olika vinklar. Olika vinklar kan göra mycket för att t.ex. piffa till en statisk intervju.

Välj rätt format

Vertikalt eller horisontellt? Det beror på vad du ska filma och var du ska publicera din video. För intervjuer är ett horisontellt format att föredra då vi sällan är intresserade av att se hela personen. Dessutom får du större möjlighet att visa intervjupersonen i en intressant miljö. Men är det t.ex. en trixande fotbollsspelare du ska filma är ett vertikalt format att föredra.

Men sedan är det ju det här med olika format på olika plattformar. Säg att du filmar en horisontell video för YouTube, sen kommer du på att den skulle passa perfekt i ett vertikalt format på din Instagram Stories. Vad gör du då? Vill du inte filma flera olika videor är ett alternativ att centrera händelserna i videon, då kan du beskära den till olika format utan att tittaren missar något väsentligt. Slutsumma, välj format efter plattform eller se till att du har marginaler över att beskära.

Glöm inte texten!

Du vill att din video ska väcka intresse även om tittarna inte har möjlighet att slå på ljudet. Därför är textningen en väldigt viktig del. Så ta dig tid till att texta tydligt och fler personer kommer att engagera sig i ditt innehåll.

Redigera som ett proffs

Ibland behöver du göra lite mer avancerad redigering. Då kostar det pengar tänker du! Inte nödvändigtvis. Testa gärna DaVinci Resolve, ett kraftfullt verktyg för redigering, visuella effekter, rörelsegrafik, färgkorrigering och ljudpostproduktion. Dessutom finns det som gratisversion.

Järna Kommunikation, filma med mobilen, DaVinci Resolve

Lite musik livar upp!

Ett bra soundtrack kan verkligen höja intensiteten på din video. Det finns en uppsjö av olika företag som erbjuder musik för en mindre peng. Vill du köra helt gratis så rekommenderar så får du gärna besöka YouTubes Ljudbibliotek. Där finner du ett rikt utbud av både musik och ljudeffekter, de flesta får du använda dig av helt utan krav.

Filma med mobilen, redigera med mobilen

Appar för enkel och snabb produktion direkt i mobilen:

  • iMovie – Videoredigering för iPhone.
  • Adobe Premiere Clip – Videoredigering för Android/iPhone.
  • Vont – Textning.
  • PocketVideo – Videoredigering där du enkelt kan anpassa din video till olika format.

Vetgirig?

Vi lockar gärna med fler matnyttiga tips:

Anders Aldén Redaktör, Produktionsledare, Google Ads-certifierad 073 330 34 32 anders@jarnakommunikation.se