Gratis är gott! – 5 gratisverktyg för den digitala kreatören

Oavsett om du arbetar med din hemsida, sociala medier eller en ny broschyr behöver du inte lägga hela veckopengen på dyra program. Som tur är finns det många gratisverktyg som förenklar den vardagliga kreativiteten.

1. Pixabay – bildbank

Pixabay är en guldgruva för dig som är på jakt efter snygga bilder utan att behöva öppna plånboken. Välj och vraka bland över 1 090 000 högkvalitativa bilder som dessutom är gratis att använda i kommersiella syften.

Pixabay - Gratisverktyg

Bild: FunkyFocus, Pixabay

2. Later och Buffer – Sociala Medier

Arbetar du med sociala medier kan du spara värdefull tid genom att schemalägga dina inlägg. Gratisverktygen Later och Buffer låter dig schemalägga inlägg på bl.a. Instagram, Twitter, LinkedIn och G+.

3. Repost – Instagram

Repost är som namnet antyder ett verktyg för att återpublicera inlägg. Med hjälp av detta gratisverktyg kan du snabbt och enkelt återpublicera någons Instagraminlägg på ditt konto.

4. Yoast SEO – Sökordsoptimering

Tack vare detta finurliga plugin för WordPress kan även nybörjaren bli vass på att sökordsoptimera. Yoast SEO tillser att du har finslipat allt ifrån meningsbyggnad till nyckelord och metabeskrivning m.m.

YOAST SEO - Gratisverktyg

5. GIMP – Bildredigering

Även om Adobes prenumerationstjänster idag erbjuder en rad olika paket till överkomliga priser kan du komma långt med gratisverktyget GIMP. Programmet kan liknas vid en något nedskalad version av Photoshop och är enkelt att komma igång med.

GIMP - Gratisverktyg

Nu har du en portfölj av användbara gratisverktyg. Låt kreativiteten flöda!

Sugen på att lära dig flera finurliga tips och trix?
Ta gärna en titt på vår guide: Facebook för nybörjare – 10 tips för att öka din sociala närvaro

Anders Aldén Redaktör, Produktionsledare, Google Ads-certifierad 073 330 34 32 anders@jarnakommunikation.se