NFC-chip i handen – Är du road eller oroad?

Anders Aldén, NFC-chip

Mellan tumme och pekfinger är mitt NFC-chip placerat. Det är inte mycket större än ett riskorn men väcker både uppståndelse och oro. Röster proklamerar att det är nu som vi blir digitala på riktigt medan andra är förvissade om att vi har låtit storebror krypa under vårt skinn. Ny teknik har en tendens att både roa och oroa, men är det inte samtidigt det som gör det så intressant?

Vi kan bl.a läsa om SJ-resenärer som har sin biljett i handen, varken biljett eller mobil behöver visas upp. Själv hinner jag knappt greppa att NFC-chippet är en ny fluga innan jag blir kontaktad av konsulten, tillika arbetskontakten Jenny Ström. Med glädje i rösten berättar Jenny att hon har blivit biohackad. Det dröjer inte länge förrän jag själv sitter mitt emot Jowan Österlund, CEO BioHax Int, redo att få mitt NFC-chip insatt under huden.  

Jowan Österlund, BioHax Int

Jowan (höger) förbereder oss inför ett mycket smidigt ingrepp.

Ny teknik är till för att upptäckas

Varför valde just du att få ett NFC-chip? Frågar reportern från LT mig (läs: Därför har Anders ett chip i handen). Frågan är befogad då vi, ca 2000 personer, med implantat utgör en minoritet (s.k. early adopters). Det främsta skälet är nyfikenhet. Att integrera tekniken med min egen kropp ger mig en känsla av spänning.

Om det visar sig att mitt NFC-chip kommer att öppna många dörrar för mig får framtiden utvisa, hur som helst vill jag vara med i utvecklingen redan nu. Jag ser det lite som en experimentell investering inför en möjlig framtid. Denna tro på en “brave new world” delar jag med flertalet andra som bär ett chip i handen.

“Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och de möjligheter den ger, nyfikenhet är en otroligt stark drivkraft för mig. Att ’integrera’ sig själv med olika system och lösningar innebär att ytterligare en dimension öppnar sig”, berättar Martin Lewin, CEO Pacing Solutions AB

Anders Aldén, NFC-Chip

Med några knapptryck är mitt NFC-chip konfigurerat med min LinkedIn-sida.

Man ska vara försiktigt med ny teknik

Järna Kommunikation har vi den stora äran att arbeta tillsammans med många olika företag inom flertalet branscher, stora som små. Desto viktigare för oss att hålla ögonen öppna inför vad framtiden har att erbjuda. När det kommer till teknik är det nästintill en skyldighet för oss att vara med i omvärldsbevakningen av nya innovationer och trender. Dock innebär det inte att man ska kasta sig ut efter första bästa innovation. Jag tycker det är sunt att personer i min omgivning ställer sig kritiska och undersöker potentiella risker med tekniken. Det är först när vi resonerar kring fördelar och nackdelar, nytta och risker som vi skapar nya insikter och initiativ till utveckling.

För mig är det viktigt att valen vi gör inte på något sätt är oåterkalleliga. Vi ska kunna testa och lära oss om ny teknik, ta med oss det bästa och vidareutveckla det som inte är bra. Det ligger en trygghet i vetskapen att mitt chip är borta med ett enkelt snitt.

“Det handlar bara om convenience, convenience, convenience. Det ska vara enkelt att använda och enkelt att ta bort”säger Jowan.

Vad är dina tankar kring NFC-chip?

Dela gärna med dig av dina funderingar 🙂

Anders Aldén Redaktör, Produktionsledare, Google Ads-certifierad 073 330 34 32 anders@jarnakommunikation.se