Mindre ger mer – bli en minimalist

tidskriften Caminos hållbarhetsdag 2015 fick vi äran att uppleva Joshua Beckers väg till ett enklare liv.  På sin blogg becomingminimalist.com ger han tio grundläggande råd för att förenkla i din vardag. Allt ifrån att göra dig av med prylar till att låta bli sk. multikörning (av engelskans multitasking) som bl.a. sker på bekostnad av din intelligens enligt en vetenskaplig studie om multitasking gjord av Stanforduniversitetet. Se hela Joshua Beckers föredrag här nedan.

  1. Dina ägodelar – Alltför många materiella ägodelar komplicerar våra liv. De tömmer vårt bankkonto, vår energi och vår uppmärksamhet. De håller oss från dem vi älskar och från att leva ett liv utifrån våra värderingar.
  2. Dina åtaganden – De flesta av oss har fyllt våra dagar från början till slut med åtaganden: arbete, hem, barnens aktiviteter, samhällsevenemang, religiösa strävanden och hobbies … listan kan göras lång. När det är möjligt, släpp tidsåtaganden som inte är i linje med dina största värden.
  3. Dina mål – Minska antalet mål du avsiktligt strävar efter i ditt liv till en eller två. Genom att minska antalet mål som du strävar efter att åstadkomma, kommer du att förbättra ditt fokus och din framgång. Gör en lista över de saker som du vill uppnå i ditt liv och välj de två viktigaste.
  4. Dina negativa tankar – Förbittring, bitterhet, hat och svartsjuka har aldrig förbättrat livskvaliteten för en enda människa. Ta ansvar för dina känslor.
  5. Dina skuldkänslor – Om skulden håller dig fången, minska den. Börja idag. Gör vad du måste göra för att komma ut från din tyngd. Hitta den hjälp du behöver. Offra lyx idag, för att kunna njuta av frihet morgon.
  6. Dina Ord – Använd färre ord. Håll ditt tal neutralt och ärligt. Mena vad du säger. Undvik skvaller.
  7. Dina artificiella ingredienser – Undvik transfetter, raffinerat spannmål (vitt bröd), socker, och för mycket natrium. Minimering av dessa ingredienser kommer att förbättra din energinivå på kort sikt och din hälsa på lång sikt. Också, så mycket som möjligt, minska din konsumtion av medicin – ge din kropp tillfälle att läka sig själv naturligt, i motsats till att bygga ett beroende av substanser.
  8. Din skärmtid – Fokus på tv, filmer, tv-spel, och teknik påverkar ditt liv mer än du tror. Media styr dina värderingar. Det enda sättet att till fullo uppskatta sitt inflytande i ditt liv är att stänga av apparaterna.
  9. Dina uppkopplingar – Relationer med andra är bra, men ständiga strömmar av distraktion är dåligt. Lär dig när att stänga av telefonen, logga ut ur Facebook, eller Twitter. Fokus på det viktiga, inte det brådskande.
  10. Din multikörning – Forskning visar att multitasking ökar stress och sänker produktiviteten. medan att göra ”en sak i taget” blir en förlorad konst, lär dig det. Ta en uppgift i taget. Gör det bra. Och när den är klar, gå vidare till nästa.

Från UR Samtiden:

Den amerikanske bloggaren och minimalistgurun Joshua Becker berättar om sin resa från traditionell medelklassamerikan, med ett liv fyllt av prylar, till att inse att han mår så mycket bättre av mindre materiella ägodelar. Här berättar han om vilka vinster som uppstår om vi äger mindre trots att vi under hela livet pumpas med information om hur lyckliga vi blir av konsumtion.

Mobiltelefon dagis

Sätt på dagisdörr

 

Jesper Thörn Webbutvecklare, Nätv.tekniker 073 656 51 72 jesper@jarnakommunikation.se