Säkra dina lösenord

LastPassSamma lösenord på Facebook på Twitter som på Hotmail och betaltjänsten… Känner du igen scenariot? Helt klart olämpligt. Så klart har programmakare löst biffen med att skapa smarta program som håller reda på dina lösenord.

Här är en lista på några populära applikationer för ändamålet.

Lastpass

Fördelar: Finns nästan för alla webbläsare och plattformar även för mobiler. Lätt att lägga till nya hemsidor. Gratis för datoranvändare, och möjlighet till ett premiumkonto för några kronor i måndaden där du ex. kan installera en lastpass-app till din smartphone.

Nackdelar:  Lösenorden ligger i deras egen databas vilket kan göra programmet osäkert speciellt om man använder ett för svagt ”huvudlösenord”. Sökfunktionen tycker jag är lite begränsad.

Läs mer om Lastpass

1Password

1Password var länge en favorit för Mac och iPhone-användare, men nu har Windows och Android versioner, vilket gör den till en bra plattformsoberoende alternativ för att lagra alla dina lösenord lokalt. Kompletterar man det hela med att lagra lösenordsdatabasen i en delad mapp typ dropbox så fungerar 1Password oavsett vart man befinner sig på för plats.

Fördelar: Liksom de andra alternativen, lagrar det dina lösenord och kan automatiskt fylla dem och du loggas in dina favoritplatser på webben. Inte bara kan du lagra lösenord med 1Password, men du kan lagra kreditkortsinformation, programvarulicenser, och andra viktiga dokument för snabb åtkomst.

Nackdelar: Den största nackdelen med 1Password är prislappen.

Läs mer om 1Password

KeePass

Fördelar: Det är öppen källkod, finns för massor av olika plattformar, och har några ganska stora plug-ins tillgängliga. Du kan automatiskt generera lösenord, automatiskt fylla i information, samt importera och exportera din databas till ett antal olika format.

Nackdelar: Om Lastpass fungerar bekymmersfritt med nästan alla webbläsare och operativsystem, måste du arbeta lite hårdare för att få KeePass att rulla med dina program som du kör.

Läs mer om KeePass

Här är några till värda att nämna: KeePassDroid, RoboForm, Keeper, Passpack

Jesper Thörn Webbutvecklare, Nätv.tekniker 073 656 51 72 jesper@jarnakommunikation.se