En grön paus på jobbet

Vild mat

Drink

Smoothie med gurka, äpple och granskott. Med topping av blötlagd och ugnsrostade havre och gökärt.

På vår interna konferens i dag hade vi en grön paus där Lisen Sundgren kom och pratade om vild mat (wildfood). Här kommer lite snabba anteckningar som kanske kan inspirera fler att våga äta från det vilda.

Bästa säsongen för att äta livfull vild mat är nu (från hälften av maj till början av juni). Nu är det fullt med kraft i jorden. Så ut och plocka!

Tänk på att bara äta växter du är helt säker på att de går att äta, det finns giftiga växter i den Svenska naturen.

Dessa växter fick vi höra om i dag, de går bra att plocka och äta:

Nässla
Mineralkosttillskott. Från nu till midsommar. Passar bra till smoothies. Använd till mycket mer än bara soppa, tänk på den som en grönsak. Urindrivande.

Kärleksört
Svalkande, läkande. Skyddande på sår.

Groddblad
Bakteriedödande, sammandragande och hudgenererande. Innehåller aukubin som tar död på bakterier. Lisen använde som omslag på grusigt skrubbsår. Gnugga lite på insidan av bladet och lägg det mot såret som ett plåster. Går att frysa in så att man kan använda på vintern. Går att äta men smakar inte så mycket.

Lägger man bladet i vatten så blir det slemmigt. Detta är bra att dricka vid magsår eller som ansiktsmask.

Granskott

Almfrukt
De små vingarna med frön i går att äta.

Kirskål
Precis som med nässlor så är det de små bladen och stjälken som är god att äta. Används till gröna drinkar och i sallader. Kan användas som spenat.

Harsyra
Innhåller c-vitamin.

Körvel
Det går att äta hela växten. Den smakar lakrits.

Emanuel Hallklint Webbdesigner, Contentstrateg 070 532 40 49 emanuel@jarnakommunikation.se