Att tänka på när du ska skriva på Wikipedia

Jan Ainali

Jan Ainali, Chair of Wikimedia Sverige. Foto: Johan Lidman

När jag var på Sweden Social Web Camp i somras så gick jag på en session som Jan Ainali höll med rubriken Wikipedia  – ”Wiki loves company”. Nu tänkte jag dela med mig av några av mina anteckningar, så här kommer 5 saker du bör tänka på innan du skriver om ert företag på Wikipedia. 

1. Är företaget relevant för Wikipedia? Wikipedia har en lista med kriterier för vad som utgör ett relevant företag (”encyklopediskt värde”). Vad gäller ett företags storlek så gäller att det ska ha minst 500 helårsanställda, ha tillgångar värda motsvarande minst 250 miljoner SEK eller ha en omsättning på motsvarande minst 500 miljoner SEK.

Att alla företag inte ”är relevanta” och alltså exkluderas beror enligt Jan på att communityt bakom Wikipedia ska klara av att moderera allt innehåll på Wikipedia, så att det håller bra nivå. För att detta ska vara möjligt krävs vissa avgränsningar i vad som får plats på Wikipedia.

2. Innehåll får inte inkräkta på ”copywright”, detta är mkt viktigt för Wikipedia!
Lägg upp ert företags bilder som CC-licens, då kan ni ha dem på Wikipedia.

3. Neutralitet. Innehållet måste vara neutralt. Hänvisa till källa/fakta. Påstå inte att ert företag är ”bäst”, ”störst” osv. Skippa alla ”värdeord”, i bästa fall putsas de bort av någon annan men i sämsta fall riskerar hela texten att strykas.

4. Verifierbart. Texten måste vara verifierbar så uppge källor. Har man bra källor så brukar det få vara kvar men texter utan källa kommer tas bort.

5. Strunta i reglerna. Den sista regeln som Jan tog upp var att om det finns en regel som förhindrar dig från att göra ett bra uppslagsverk, bryt mot regeln. Men du måste kunna argumentera för varför.

Några små tips: 

  • Logga in och begär epostnotification när texten om er har ändrats.
  • Om du skapar ett konto och ”dumpar masssa information på en sida” så kommer wikipedianerna ha lite förtroende för dig/texten. Har du redigerat annat och visat att du ”omfamnat idén med wikipedia” så har de mer förtroende för dig/din text.
  • Är källan du använder inte så trovärdig (läs Aftonbladet) så kan du formulera dig: ”Aftonbladet skriver/hävdar i artikel 2012.01.16 att …”

Viste du att:  Av de som skriver/redigerar på Wikipedia så är bara 9%  kvinnor. Den vanligaste skribenten är en vit man i ca 30 årsåldern.  Men läsarna däremot är mer jämnt fördelat, hälften män hälften kvinnor.

Nörderi news: Den jobbiga markupen på Wikipedia kommer troligen att ersättas med en vanlig WYCIWYG-redigerare till jul. Finns demo ute nu.

Emanuel Hallklint Webbdesigner, Contentstrateg 070 532 40 49 emanuel@jarnakommunikation.se