Säkerhetsrisker med smarta telefoner och Facebook

Just nu pratas det om hur dålig säkerhet det är på våra smarta mobiltelefoner och hur enkelt det är att kapa någons konto på Facebook eller Twitter.  Med webbläsaren Firefox kan alla som installerar tillägget Firesheep enkelt få tag på andras inloggningsuppgifter till tjänster som Facebook eller Twitter. När du skriver in ditt användarnamn och lösenord på till exempel Facebook skapas en ”cookie” med information om din inloggning. I ett trådlöst nätverk skickas den här informationen trådlöst och är öppen för någon att kapa.

Jag passar på att tipsa om några säkerhetsåtgärder du kan ta:

  • Använd WPA (gärna WPA2) och inte WEP som kryptering av ditt trådlösa nätverk
  • Använd en knepig nätverksnyckel, dvs inget ord som t ex finns i en ordlista.
  • Använd något program som tex 1Password för att hantera dina lösenord till olika webbtjänster. Då kan du enkelt ha olika lösenord på varje tjänst utan att behöva komma ihåg dom. Och det bästa är att dom kan vara riktigt komplicerade = säkrare. Som det här, ser inte det svårt ut? Tolv tecken: d#lE%3vd8E/1 (som sagt, du behöver inte komma ihåg det!)


Svt: ”Smarta” telefoner lätta att hack
Sydsvenskan: Programvara kapar inlogg på sekunden
IDG: så lätt kapas ditt Facebookkonto
Expressen: Så lätt kapas din Iphone

Emanuel Hallklint Webbdesigner, Contentstrateg 070 532 40 49 emanuel@jarnakommunikation.se