Bubba – en praktisk klimatsmart server

Det finns många fördelar med att ha en egen server. Först och främst är det näst intill nödvändigt att ha ett gemensamt lagringsutrymme. Att dela stora filer som t ex högupplösta trycksaker går på ett ögonblick när man enkelt kan kopiera dem över det lokala nätverket i stället för att traggla med mejl och sega ftp-anslutningar. En egen webbserver är perfekt som utvecklingsmiljö.

Ofta används vanliga stationära datorer som servrar. En stationär dator är dock gjord för att göra betydligt mer än en servers kärnuppgifter. Flexibiliteten har dock ett pris i form av hög energiförbrukning – ofta 100 watt och uppåt. Vi använder nu en Bubba|Two, en ”minidator” som inte är mycket större än en extern hårddisk. Man har skalat bort allt som inte behövs på en server, som t ex grafikkort. Resultatet är en energiförbrukning på ca sju watt – en bråkdel av vad en stationär dator brukar dra. På sikt blir det en stor besparing för både miljö och ekonomi.

Bubba|Two använder Linux (Debian) som operativsystem. Administrationen sker via ett webbgränssnitt eller SSH. Det finns ett inbyggt backupprogram som man enkelt kommer åt via webbgränssnittet, men självklart går det också att schemalägga regelbundna säkerhetskopieringar mha Crontab. Crontab är Linux motsvarighet till Schemaläggaren i Windows. Bubba har två USB- och två eSATA-portar. Det går bra att använda NTFS-formaterade hårddiskar om man installerar ntfs-3g.

Jesper Thörn Webbutvecklare, Nätv.tekniker 073 656 51 72 jesper@jarnakommunikation.se