Twitter lanserar innovativt reklamformat – Promoted Tweets

I går berättade Twitter att man tänker lansera något som man kallar för Promoted Tweets. Detta är ett format där företag, i början bara några utvalda jättar (Best Buy, Bravo, Red Bull, Sony Pictures, Starbucks, and Virgin America) kommer att kunna betala för att få dessa Promoted Tweets att synas överst på sökresultatsidor vid sökningar som görs på Twitter. Som jag förstår det så är det alltså andra användares tweets som företagen kan betala för att promota och det kommer tydligt synas att detta är ett Promoted Tweet.

Exempel på ett Promoted Tweet:

Promoted Tweet från Starbucks

Detta är intressant av tre anledningar:

1. Format skiljer sig från vanliga webbannonssystem genom att det inte är designade bannerannonser eller specialskrivna annonstexter a la Google Adwords. Det är vanliga Tweets från andra användare som bara puffas upp och får etiketten ”Promoted Tweet”.

2. Ett Promoted Tweet lever bara så länge som användarna tycker det är relevant och därigenom väljer att interagera med det genom att svara på det, retweeta det eller spar som favorit/stjärnmärka. I traditionell reklam väljer ju annonsören hur länge en reklamkampanj ska pågå. I sann webbanda gäller här det omvända, användarna bestämmer.

3. Twitter tjänar pengar. Det har sedan Twitter startade diskuterats och undrats hur Twitter ska tjäna pengar. Här ser vi början på svaret. Och om Twitter börjar få in pengar så känner i alla fall jag mig lite tryggare med att tjänsten kommer kunna leva kvar i framtiden.

Ska bli spännande att se hur detta nya annonsformat tweetformat kan komma att utvecklas och inspirera till andra nytänkande idéer på andra håll. Realtidswebben är platsen där det händer 🙂

Vi finns såklart på Twitter.
@jkommunikation
@emanuel
@lukasmattsson
@mariahakanson

Hoppas vi se där!

Emanuel Hallklint Webbdesigner, Contentstrateg 070 532 40 49 emanuel@jarnakommunikation.se